Oznamovanie kartelov bude Protimonopolný úrad SR už odmeňovať

14.07.2014 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) – Firmy a občania, ktorí oznámia kartelovú dohodu medzi podnikateľmi, môžu dostať 1 % z pokuty, maximálne však 100.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o hospodárskej súťaži, ktorá nadobudla účinnosť 1. júla.

Podmienkou vyplatenia odmeny, ako vyplýva z dôvodovej správy k novele zákona, je poskytnutie takých dôkazov Protimonopolnému úradu (PÚ) SR, ktoré budú podstatné pre jeho rozhodnutie. Ďalej aj potvrdenie tohto rozhodnutia súdom v prípade, že dôjde k súdnemu preskúmaniu rozhodnutia PÚ SR. Nárok na odmenu budú mať dotyčné osoby až potom, čo firmy usvedčené z porušenia zákona zaplatia pokutu.

Proces posudzovania koncentrácií by sa mal urýchliť, keďže lehota na vydanie rozhodnutia začne plynúť už v okamihu doručenia oznámenia na PÚ SR ,a nie až dňom, keď sa toto oznámenie stane úplným, ako tomu bolo doteraz. V prípade, že doručené oznámenie nie je úplné, úrad odošle účastníkovi konania výzvu na doplnenie, plynutie lehoty sa preruší do doby, kým účastník konania oznámenie koncentrácie doplní.

"Táto zmena zlepšuje postavenie účastníkov konania o koncentrácii, zároveň však prenáša väčší tlak na úrad pri posúdení kompletnosti podaného oznámenia," uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona.

Koncentrácia podlieha kontrole PÚ SR u tých podnikateľov, ktorých celkový obrat dosahuje výšku stanovenú zákonom o ochrane hospodárskej súťaže. Vzhľadom na cezhraničné koncentrácie nemusí ísť len o podnikateľské subjekty pôsobiace alebo so sídlom na území SR. Zavádza sa aj možnosť doručovania písomností úradu účastníkovi konania elektronickými prostriedkami v prípade, ak o to požiada. Správne konania sa tak zefektívnia a skrátia.

Na roky 2014 a 2015 sa vzhľadom na dĺžku správnych a súdnych konaní ešte nepredpokladajú žiadne výdavky na odmeny oznamovateľom. V roku 2016 by PÚ SR odhadol príjem na základe doterajších pokút, ktoré uložil vo výške okolo 1 milión eur. Výdavok na odmeny by bol 10.000 eur, maximálne však 100.000 eur v prípade, že by pokuta uložená úradom jedným rozhodnutím bola vyššia.

Novela je súčasťou celkovej stratégie PÚ SR, ktorej hlavným cieľom je vybudovať modernú súťažnú autoritu so zameraním na prospech spotrebiteľa. Zavádza nové prvky, ktorých cieľom je zefektívniť presadzovanie súťažných pravidiel. Úpravou prešli všetky oblasti slovenského súťažného práva: posudzovanie koncentrácií, oblasť dohôd obmedzujúcich súťaž, ako aj zákazu zneužívania dominantného postavenia. Súčasne s novelou zákona vstupujú do platnosti aj štyri vyhlášky a jeden výnos Protimonopolného úradu. Dokumenty reagujú na zmeny vykonané v zákone o ochrane hospodárskej súťaže.
 

Vyberte región